- Dünyanın en ünlü mutfaklarından biri Fransız mutfağıdır. Orta çağa kadar dayanan Fransız mutfağı sosları, tatlıları, peynirleri, yemekleri ile beğeni kazanmıştır. Fransızlar yemeklerini değişik soslarla lezzetli hale getirir. Ve bir çok dünya mutfağının aksine yemek pişirme şekilleri farklıdır.Yani bir yemek sadece kızartılarak pişirilmez. Yemekler farklı pişirme aşamalarından geçirilerek hazırlanır. Yemek yemek Fransızlar için bir zevktir. Kesinlikle acele acele yemek yemezler. Sanırım bu yüzden damak tatları da oldukça gelişmiştir. Hamur işi yiyecekler de Fransız mutfağının temelini oluşturur.Ayrıca Fransızlar hamur işinin şişmanlattığına da inanmazlar. Peynir ve şarap kültürü oldukça gelişmiştir.Yemeklerde süt ve krema kullanımı fazladır.Tatlılar Fransız mutfağından önemli bir yer tutar ve tatlı çeşitliliği oldukça fazladır.Beyaz ve kırmızı etin, kırmızı şarap ve beyaz şarap kullanılarak pişirilmesi Fransız mutfağını diğer mutfaklardan ayıran özelliklerdendir.Gelin bu değişik ama güzel mutfağı tanıyalım. Benden söylemesi karnınız açken okumayın :)
- HAMUR İŞLERİ
TATLILARI
Creme Caramel: Evet, şu hepimizin bildiği krem karamel aslında Fransız mutfağının klasik tatlılarından biri.Yumurta şeker ve muhallebiden yapılır. Hafif ama lezzetli bu tatlı kolay hazırlanışı ile de gönüllerimizi fethediyor.
Macaron: İki yumuşak kurabiyenin arasına krema koyularak yapılan macaronlar, gıda boyası ile renklendirilir ve göze hitap eden minik tatlılar ortaya çıkar.Şu sıralar oldukça yaygın. Bir çok yerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Kahve ile tüketin bu da benden size bir öneri :)
Farklı mutfakların yemeklerine merak saldığımdan, tariflerini bulunca hemen çılgınca evde denerim :) Onların yaptıkları kadar leziz olmasa da kesinlikle güzeller. Sizde deneyin, kendi yaptığınız farklı lezzetleri denemek çok güzel bir duygu.
ŞARAPLARI
Fransız mutfağında şarap yemek yaparken de kullanılır. Beyaz ve kırmızı şarap, et pişirirken kullanılır. Aynı zamanda Fransız mutfağında şarap yemeklerin yanında tüketilen bir içkidir. Farklı şaraplar, farklı yemeklerle birlikte içilir. En pahalı şaraplar arasında Fransa’da üretilen şaraplar yer almaktadır.
PEYNİRLERİ
Fransız mutfağında peynir önemli bir yer tutar ve Fransa’da toplam peynir çeşidi 360 civarındadır. 56 çeşit Fransız peyniri devlet koruması altındadır.
Duyduğuma göre Fransızlara göre bir peynir ne kadar kötü kokarsa o kadar lezzetli olurmuş.Ve işin tuhafı bu gurmelerce onaylanmış. Biz olsak yemeyiz bu kokuyor diye :D
- Rokfor: Küflü peynir olarak ünlenen bu peynir Fransa’nın Roquefort kasabasında üretilmeye başlanmıştır. İçi küflü ve güzel kokulu bir peynir türüdür.
- Camembert: Fransa’nın Camembert kasabasından adını alan bu peynir, lezzeti ile tüketme pratikliği ile uluslararası bir peynir olmuştur.
YEMEKLERİ
Escargots a la Bourguignonne: Salyangoz, kendi kabuğunda sarımsak, tereyağı ve maydanozla sunulur. Farklı tatları seven ben, bunu yemeyi tercih edeceğimi sanmıyorum.
Moules Mariniere: Midye, beyaz şarap, sarımsak, maydanoz ve bazen kremalı bir sosla pişirilir.
Coq au Vin: Kırmızı şarap, baharatlar, sarımsak, arpacık soğanı ve mantarla pişirilen horozdur.
Soupe à l’oignon (Soğan Çorbası):Fransa’nın dışında herhangi bir ülkenin yemek menüsünde “Fransız soğan çorbası” olarak gösterilen bu çorba et ve soğan ağırlıklıdır. Pişirilme aşamasının sonuna doğru içine peynir de eklenen bu çorba besleyici olması nedeniyle de tercih edilmektedir.
Doit essayer . Bon appétit :)








Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Fikir, öneri ve sorularınızı yorum olarak bırakabilirsiniz :)